Τους καθηγητές, τους φίλους και τη μαθητική ζωή αποχαιρέτησαν οι μαθητές της Γ’ λυκείου του Αριστοτελείου Κολλεγίου στη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του σχολείου, στην Πυλαία.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο ακαδημαϊκός και διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής κ. Δημήτρης Νανόπουλος, ο οποίος κάλεσε τους αποφοίτους να αγωνιστούν για μία καλύτερη κοινωνία, να σπάσουν τα δεσμά του παρελθόντος και να οδηγήσουν τη χώρα σε ένα καινούργιο «ξέφωτο».
Με λόγο επιστημονικό και συνάμα ανθρώπινο ο κ. Νανόπουλος καθήλωσε το κοινό και επιχείρησε να εμφυσήσει στους μαθητές την επιθυμία για τη διάκριση, την αισιοδοξία για το αύριο και την προοπτική που δίνει η πεποίθηση ότι «ο ουρανός είναι το όριο»(“Sky is the limit”).
Σήμερα – όπως τόνισε ο διαπρεπής ακαδημαϊκός – οι μαθητές της Γ΄ λυκείου τελειώνουν έναν μεγάλο και σημαντικό κύκλο σπουδών και ανοίγουν τα «φτερά» τους για νέες κατακτήσεις στο σχολείο της ζωής. «Πρέπει να είναι και μια μέρα περισυλλογής και προβληματισμού για το τι μέλλει γενέσθαι. Είναι λίγο περίεργο ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ζητάει από παιδιά 17-18 χρονών να αποφασίσουν τι θα κάνουν το υπόλοιπο της ζωής τους, είτε ακολουθήσουν επαγγελματική είτε ακαδημαϊκή καριέρα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι στην Ελλάδα ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος, τα παιδιά στριμώχνονται μεταξύ των δικών τους «φιλοδοξιών» και των «φιλοδοξιών» του οικογενειακού περιβάλλοντος που δεν συμπίπτουν αναγκαστικά, όπως γνωρίζουμε, ενώ υπάρχει και η αγορά εργασίας, που προσγειώνει ανώμαλα πολλές φορές διάφορα όνειρα και περιχαρακώνει ακόμη περισσότερο τις επιλογές των νέων. Σήμερα τα προβλήματα αυτά μεγεθύνονται σε όλο τον πλανήτη και μεγιστοποιούνται ειδικά στη χώρα μας λόγω πολλαπλών συγκυριών που την έχουν οδηγήσει σε μαρασμό. Στον επιστημονικό τομέα η ανθρωπότητα περνάει στο σύνολο της μία νέα αναγέννηση, έναν νέο διαφωτισμό, μέσα από τις απίστευτες ανακαλύψεις στις φυσικές επιστήμες και στις επιστήμες ζωής», είπε ο κ. Νανόπουλος, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά σε πρόσφατο μεγάλο επιστημονικό επίτευγμα, την ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα της επιστήμης, της καινοτομίας και της αριστείας έχει δεχτεί πυρά και δε φαίνεται να βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες του κράτους.
«Νομίζω ότι τα παιδιά μας δικαιούνται ένα καλύτερο μέλλον. Έχουμε το μυαλό, έχουμε την όρεξη, έχουμε τη φαντασία, έχουμε τη φιλοδοξία, αλλά δυστυχώς όλα εδώ διαλύονται σε χρόνο …dt από τον κοινωνικό φθόνο και την ανεπάρκεια του συστήματος», υποστήριξε ο κ. Νανόπουλος επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια 200.000 επιστήμονες εγκατέλειψαν την Ελλάδα. «Νομίζω ότι πρέπει να το σκεφτούμε πάρα πολύ καλά γιατί χάνουμε αυτά τα παιδιά, τα οποία θα οδηγήσουν τη χώρα μας εκεί που πρέπει να την οδηγήσουν. Επίσης, τα παιδιά μας εδώ πρέπει να συνειδητοποιήσουν από μικρά ότι η ζωή χωροχρονικά είναι ένας συνεχής αγώνας που πρέπει να στηρίζεται σε ευγενή άμιλλα, ευ αγωνίζεσθαι, κοινωνική ευαισθησία, αλλά και φιλοδοξία», εξήγησε ο κ. Νανόπουλος και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν προβλήματα, αλλά είμαι αισιόδοξος και σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Οι νέοι θα «ξεσπαθώσουν» κάποια στιγμή και θα βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Είναι περίπου καιρός να γίνει αυτό το πράγμα. Νομίζω ότι αυτή η γενιά που ανδρώνεται είναι εξαιρετική και έχουμε να δούμε πολλά καλά πράγματα, έστω και αν το ξεκίνημα τους τώρα γίνεται σε ένα περιβάλλον που είναι λίγο περίεργο. Θέλω οι μαθητές που αποφοιτούν σήμερα να μου δώσουν το λόγο τους ότι θα αγωνιστούν για μία καλύτερη κοινωνία, να σπάσουν τα δεσμά του παρελθόντος και να οδηγήσουν τη χώρα σε ένα καινούργιο ξέφωτο. Έτσι, θα διαψεύσουν όσα λέγονται για τους Έλληνες αυτήν την εποχή».
Στη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης επιδόθηκε αναμνηστική πλακέτα στον κ. Νανόπουλο από τον διευθύνοντα σύμβουλο-εκπαιδευτικό του Αριστοτελείου Κολλεγίου, κ. Δημήτρη Γκροζούδη. Η προβολή φωτογραφιών και βίντεο από σχολικές στιγμές των μαθητών, διακρίσεις, εκπαιδευτικές δράσεις και γιορτές που κάλυπταν όλη τη διάρκεια της εξάχρονης πορείας τους, ήταν μια αφορμή για όλους να θυμηθούν, να αναπολήσουν και να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο.
Εκατοντάδες συγγενείς, φίλοι, καθηγητές, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και της εκπαίδευσης παραβρέθηκαν στην εκδήλωση για να χειροκροτήσουν, σε κλίμα συγκίνησης, τους τελειοφοίτους στην κορυφαία στιγμή της σχολικής τους διαδρομής, καθώς αφήνουν πίσω τα θρανία, τους συμμαθητές και την ανεμελιά των εφηβικών χρόνων.
Σε ευχαριστήρια επιστολή του προς τον κ. Νανόπουλο, μετά την τελετή αποφοίτησης, ο διευθυντής του Αριστοτελείου Κολλεγίου, κ. Χρήστος Γκροζούδης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Οι πρόσφατες συγκλονιστικές επιστημονικές ανακαλύψεις που ακούστηκαν τη βραδιά της αποφοίτησης, δοσμένες με ενάργεια και στιβαρή επιστημοσύνη, έθελξαν το ακροατήριο τόσο λόγω της σπουδαιότητάς τους, κυριότατα όμως για τη δύναμη του ανθρώπινου νου. Μόνο αφετηρία έμπνευσης μπορούν να αποτελούν για τους νέους μας τα επιτεύγματα που παράγει η θυσιαστική αφοσίωση στην έρευνα, το πάθος για μάθηση, η στερρά προσήλωση στην κατανόηση και λύση εκείνων των προβλημάτων που μένουν άλυτοι γρίφοι για τους άλλους».