Erasmus+: Μαθητές από Ιταλία, Γαλλία, Μ. Βρετανία και Ρουμανία στο Αριστοτέλειο Κολλέγιο
Δημιουργούμε τους πολίτες του κόσμου!
Σημαντικές εφευρέσεις που άλλαξαν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων παρουσίασαν 24 μαθητές και εκπαιδευτικοί από τέσσερις χώρες της Ευρώπης, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Η επίσκεψη εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ και ειδικότερα στο σχέδιο δράσης με τίτλο: «EUREKA! Past, Present and Future», το οποίο έχει ως στόχο να εμπνεύσει τους νέους να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να τους δείξει ότι μέσα από ομαδική εργασία, σκληρή δουλειά και σωστή καθοδήγηση, μπορεί να είναι η επόμενη γενιά των εφευρετών.
Το Αριστοτέλειο Κολλέγιο, που λειτουργεί ως εργαστήριο παραγωγής νέων ιδεών και καινοτόμων προσεγγίσεων στην εκπαίδευση, συμμετέχει ως εταίρος στη σύμπραξη μαζί με σχολεία από τη Σκωτία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Ρουμανία.
Δεκαέξι μαθητές από τις τέσσερις χώρες βρέθηκαν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη μαζί με τους οκτώ υπεύθυνους καθηγητές και δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία των Ελλήνων εταίρων τους.
Από το ατμοτηλεβόλο του Αρχιμήδη … μέχρι το ΑΤΜ
Με χαρτί, ξύλο, πλαστικό και άλλα υλικά οι μαθητές επιχειρούν να αναπαραστήσουν μεγάλες εφευρέσεις που έγιναν κατά το παρελθόν, τις οποίες θα παρουσιάσουν ολοκληρωμένες στην επόμενη Δραστηριότητα Εκμάθησης στο Παρίσι τον Μάιο 2017.
Στην πρόσφατη Δραστηριότητα Εκμάθησης στην Ελλάδα, οι μαθητές ετοίμασαν εργασίες για γνωστούς εφευρέτες των χωρών τους. Η ομάδα των μαθητών από το Perth της Σκωτίας παρουσίασαν, στην εκδήλωση που έγινε στο Αριστοτέλειο Κολλέγιο, την έρευνά τους για τις εφευρέσεις της χώρας τους, όπως το τηλέφωνο, την τηλεόραση, το πρώτο ΑΤΜ, το ραντάρ και το πρώτο αδιάβροχο ύφασμα του Charles Macintosh, ενώ οι συνομήλικοί τους από τη Ρουμανία ερεύνησαν και εν τέλει κατασκεύασαν με ξύλο και άλλα υλικά το αεροσκάφος που σχεδίασε ο Henri Coanda και πέταξε το 1910 στο Παρίσι. Οι μαθητές από το Ecole Saint Victor του Παρισιού διερεύνησαν την ιστορία του κινηματογράφου, του αερόστατου και του στυλό BIC. Οι Ιταλοί μαθητές από το Istituto ComprensivoVerbania Pallanza παρουσίασαν, μεταξύ άλλων, το πρώτο σκούτερ, το χωνάκι του παγωτού καθώς και την εφεύρεση της πρώτης καφετιέρας μόκα από τον Alfonso Bialetti to 1933, την ιστορία της οικογένειας και τα βήματα που ακολούθησε.
Η μαθητική ομάδα του Αριστοτελείου Κολλεγίου, με επικεφαλής την καθηγήτρια των Αγγλικών κ. Γεωργία Σαφούρη, παρουσίασε εφευρέσεις της αρχαιότητας, μερικές εκ των οποίων είναι ο αστρολάβος του Πτολεμαίου, ο γαστραφέτης και το αυτόματο θέατρο του Ήρωνα, η κούπα του Πυθαγόρα, η θεραπαινίς του Φίλωνα, το ξυπνητήρι του Πλάτωνα, το αεριοπροωθούμενο περιστέρι του Αρχύτα, το οποίο αποτελεί τον πρόδρομο του αεροπλάνου, ο καταπέλτης, το οδόμετρο και το ατμοτηλεβόλο του Αρχιμήδη.
«Η συνεργασία μπορεί να κάνει θαύματα και να χτίσουμε το μέλλον μαζί», ανέφερε η κ. Carol Dibnah, καθηγήτρια από το σχολείο Craigclowan της Σκωτίας, που έχει και τον συντονισμό του σχεδίου δράσης. «Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά, ώστε να αποτελέσουν την επόμενη γενιά των εφευρετών. Μάλιστα, την επόμενη χρονιά θα δώσουμε ιδέες στους μαθητές για να κάνουν τις δικές τους εφευρέσεις, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε ειδική έκθεση στην Σκωτία», συμπλήρωσε η κ.Dibnah.
«Ο βασικός μακροπρόθεσμος στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι να παρέχει στους νέους τις δεξιότητες, αλλά και την ευκαιρία να αναπτύξουν την αίσθηση της πρωτοβουλίας και το πνεύμα της επιχειρηματικότητας. Εάν αυτό επιτευχθεί, οι συμμετέχοντες του προγράμματος αυτού θα έχουν προικιστεί με ένα σύνολο δια βίου δεξιοτήτων που θα ενισχύσουν το ρόλο τους ως Ευρωπαίοι πολίτες και ως μελλοντικά πολύτιμα μέλη της αγοράς εργασίας», επισήμανε ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου του Αριστοτελείου Κολλεγίου, κ. Καρυοφύλλης Γκροζούδης σημειώνοντας πως σε αυτό το στάδιο του έργου δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι εφευρέσεις θα προκύψουν. «Αυτή η μη προβλεψιμότητα είναι που καθιστά το έργο συναρπαστικό και δημιουργεί την προοπτική για πολλά απρόβλεπτα και ποικίλα μακροπρόθεσμα οφέλη», πρόσθεσε ο κ. Γκροζούδης.
Οι ξένοι μαθητές φιλοξενήθηκαν από οικογένειες μαθητών του Αριστοτελείου Κολλεγίου.
«Τα παιδιά ένιωσαν υπέροχα που βρέθηκαν στην Ελλάδα μαζί με άλλους μαθητές της ηλικίας τους», τόνισε η κ. Mirela Catarama, καθηγήτρια από τη Ρουμανία, ενώ η κ. Patrizia Βambara, καθηγήτρια από την Ιταλία δήλωσε ενθουσιασμένη με την υποδοχή, τη ζεστή φιλοξενία και το εξαιρετικό φαγητό.
Το σχέδιο δράσης «ΕUREKA! Past, Present and Future!» ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2018.