Δυναμική παρουσία είχε το Αριστοτέλειο Κολλέγιο στο 17ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, που πραγματοποιήθηκε, Τρίτη 8 Απριλίου και Πέμπτη 10 Απριλίου. Τρεις καινοτόμες εργασίες από το Γυμνάσιο (Α’, Β’ και Γ’ τάξη), μια από το Λύκειο και δυο εργασίες από το δημοτικό (ΣΤ΄ και Ε΄ τάξη) παρουσίασαν με εντυπωσιακό τρόπο την πρόοδο των μαθητών μας στον τομέα της τεχνολογίας. Η δημιουργικότητα, η ομαδικότητα και η αγάπη για την εξέλιξη ξεχώρισαν, αναδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Παρουσιάστηκαν οι ακόλουθες εργασίες:
Ένα Chatbot για το Σχολείο: Δημιουργία του ψηφιακού βοηθού «Aristoteliobot» – Γ Γυμνασίου
Οι ψηφιακοί βοηθοί (chatbots) έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι των σύγχρονων ιστότοπων,προσφέροντας άμεση πληροφόρηση και διευκολύνοντας την επικοινωνία. Από τις επιχειρήσεις έως τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα chatbots συμβάλλουν στην αυτοματοποίηση διαδικασιών και τη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, παρουσιάστηκε το «Aristoteliobot», ένας ψηφιακός βοηθός που αναπτύχθηκε με χρήση της γλώσσας Python από τους μαθητές της Γ’ τάξης Γυμνασίου, με σκοπό να εξυπηρετεί την εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου μας.
Γονική Εποπτεία και Χρόνος στο Gaming: Μπορεί να Υπάρξει Ισορροπία; – Β Γυμνασίου
Η παρούσα εργασία εξετάζει τον ρόλο της γονικής εποπτείας στη χρήση των ψηφιακών παιχνιδιών από τους εφήβους, αναλύοντας τη σημασία της καθοδήγησης από τους γονείς. Το gaming αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των νέων, με ορισμένες περιπτώσεις να οδηγούν σε υπερβολική ενασχόληση και πιθανή εξάρτηση.
Έξυπνη Μέτρηση Θερμοκρασίας ΝερούArduino & DS18B20 – Α Γυμνασίου
Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στη μέτρηση της θερμοκρασίας νερού με τη χρήση ενός Arduino και του αισθητήρα DS18B20.Οι μετρήσεις αυτές εμφανίζονται στη σειριακή κονσόλα του Arduino IDE, επιτρέποντας την παρακολούθηση της θερμοκρασίας με ακρίβεια.
Ασφάλεια στο διαδίκτυο – Β Λυκείου
Τα θέματα που πραγματεύτηκαν και συγκρότησαν στο ερωτηματολόγιο τους οι μαθητές ήταν ο χρόνος χρήσης του διαδικτύου, ο χρόνος μελέτης, η διάσπαση προσοχής, οι ακαδημαϊκές επιδόσεις και ο επαγγελματικός προσανατολισμός. Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν ήταν ενθαρρυντικά. Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου και η ανάπτυξη στρατηγικών για την αντιμετώπιση τους αποτελούν κρίσιμα βήματα για την βελτίωση των ακαδημαϊκών επιδόσεων και την υποστήριξη του επαγγελματικού προσανατολισμού των μαθητών στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον, όπου καλούνται να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν.
Μικροί Αρχιτέκτονες – ΣΤ Δημοτικού
Οι μαθητές δημιούργησαν ένα σχέδιο για το πώς φαντάζονται μία περιοχή, κατασκεύασαν κατόψεις σπιτιών, ορόφους, έντυσαν τα σπίτια τους με έπιπλα και άλλα αντικείμενα, διαμόρφωσαν τους εξωτερικούς χώρους με πράσινο, παιδικές χαρές, πισίνες, οχήματα κ.α. Τέλος, η κάθε ομάδα μας ξενάγησε στην περιοχή που κατασκεύασε με μία εικονική τρισδιάστατη περιήγηση.
Παιχνίδια στο Scratch – Ε Δημοτικού
Η εργασία αυτή αποτελείται από ένα σύνολο προγραμμάτων-παιχνιδιών στο Scratch που δημιούργησαν οι μαθητές. Πρόκειται για μια προσπάθεια να μυήσουμε τους μαθητές στον προγραμματισμό και να τους κάνουμε δημιουργικούς και όχι παθητικούς χρήστες μπροστά στον υπολογιστή.
Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που εργάστηκαν με πάθος και αφοσίωση για την επιτυχία!












