Ποιος ήταν ο έμπορος, βιομήχανος και τραπεζίτης Μεχμέτ Καπαντζή, ο οποίος θεωρούνταν από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες της Θεσσαλονίκης στις αρχές της δεκαετίας του 1890; Την απάντηση ετοιμάζονται να δώσουν μαθητές της Β’ λυκείου του Αριστοτελείου Κολλεγίου, οι οποίοι μελετούν τη διαδρομή του εμπόρου Μ. Καπαντζή, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΙΕΠ « Πρόσωπα και Ιστορίες: προσωπικότητες των επιστημών και του πολιτισμού ως πρότυπα έμνευσης της ζωής και σταδιοδρομίας».
Μέσα από βιωματικές ασκήσεις οι μαθητές ασχολούνται με (ιστορικά) γεγονότα της προσωπικής ιστορίας του εμπόρου Καπαντζή, ανακαλύπτουν θετικά και αρνητικά στοιχεία που άσκησαν επιρροή στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του και που είχαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του.
«Το σημαντικό είναι ότι οι μαθητές προσπαθούν, βασισμένοι στην αυτογνωσία τους και την ως τώρα προσωπική τους ζωή να αναζητήσουν τι έπαιξε καθοριστικό ρόλο α) στη διαμόρφωση του δικού τους χαρακτήρα, β) στη λήψη σημαντικών αποφάσεων και γ) στην επιτυχημένη ή όχι ανάληψη δράσεων στην πορεία της ζωής τους», ανέφερε η φιλόλογος του Αριστοτελείου Κολλεγίου, Μαίρη Παπαχρήστου.
Προκειμένου να οργανώσουν καλύτερα το υλικό τους οι μαθητές επισκέφτηκαν τη βίλα Καπαντζή, που ανήκε στην οικογένεια του Μεχμέτ Καπαντζή. Ενημερώθηκαν από την ιστορικό Κλειώ Κυρκοπούλου για τα θέματα της προσωπικότητας που διερευνούν και περιηγήθηκαν στη βίλα, που αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι για τη Θεσσαλονίκη και την ιστορία της.
«Σκοπός του προγράμματος είναι η μελέτη από τους μαθητές και τις μαθήτριες προσωπικοτήτων από τον ελληνικό και τον παγκόσμιο χώρο των επιστημών και του πολιτισμού που χαρακτηρίζονται από σεβασμό στις πνευματικές και ανθρωπιστικές αξίες, προκειμένου να λειτουργήσουν ως κίνητρα δράσης και προόδου και ως πρότυπα αυτοβελτίωσης, τα οποία θα συμβάλουν στη διαμόρφωση προσωπικοτήτων με στέρεες ηθικές αρχές και ιδανικά και ισχυρή αυτοαντίληψη», τόνισαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος, καθηγητές του Λυκείου, Μαίρη Παπαχρήστου και Γιώργος Ιακωβίδης.